„Umělou“ pivní pěnu vám naservíruje Staropramen i Svijany

Včera jsem se náhodou dostal k vydání MF Dnes z 24. března, ve kterém jsou hned tři strany věnovány pivu. Pro některé pivovary to ale možná dobrá reklama nebyla. Všemi články se totiž prolíná jediné téma: Tetrahop. Tetrahop je – zjednodušeně řečeno – uměle vytvořený chmelový extrakt, který dodává pivu bohatější pěnu. Nevzniká přirozeným způsobem, a tak by podle odborníků neměl být součástí výroby piva alespoň těch pivovarů, které uvádí, že pivo vaří tradičními způsoby.

Test MF Dnes, který byl proveden na třech desítkách vybraných českých piv, prozradil, že Tetrahop obsahují např. piva značek Staropramen, Zlatopramen, Svijany nebo Janáček. Na dotaz deníku ohledně používání Tetrahopu reagovaly pivovary různě (zkrácené citace):

Staropramen: „Tetrahop používáme, protože pivu pomáhá. Je to výsledek nových věděckých poznatků v oboru.“
Svijany: „Tetrahop používáme léta, je to normální chmelový extrakt. Pivo má pak lepší chmelovou vůni.“
Janáček: „Tetrahop nepoužíváme, co to máte za vzorky? Použili jsme ho jen jednou na zkoušku v dávné minulosti.“
Zlatopramen se nevyjádřil.

Na test se lze ale dívat i pozitivně – většina testovaných piv Tetrahop neobsahovala. U českých piv značek Pilsner Urquell, Bernard nebo Kozel si tedy můžeme být jisti tím, že pěna vzniká (alespoň do určité míry) tradičním způsobem.

Pokud vás zajímá výsledek celého testu, naleznete jej v infografice na iDNES.cz.