Pardál už je na světě 4 roky. Víte, jak se také mohl jmenovat?

Leden 11th, 2011

První várka piva Pardál byla uvařena přesně před 4. lety – 11. 1. 2007. Ačkoli mě tedy osobně Pardál moc neoslovil, určitě to stojí za zmínku.

Co mě ale rozhodně zaujalo, jsou další možné alternativy toho, jak se Pardál mohl jmenovat. Podle dnešního článku na Alkoholia.cz jsme dnes místo Pardála mohli mít Desátníka, Budivoje nebo Rytíře. Vítězná varianta je asi nejlepší, už jenom proto, že různých Budivojů, Rytířů nebo Knížat tady v Česku máme bezpočet, ale exotická zvířata jsou na pivních etiketách vidět jen málokdy.

A ještě jedna věc. Jak že je to s tím laděním Pardála stovkami pivařů? Poslední dobou jsem se nejednou bavil s lidmi, kteří tvrdili, že testovací akce před uvedením piva Pardál na trh byla pouze reklamním trikem, a nenechali si to vymluvit. I po 4 letech od testovacích akcí si tak někteří myslí, že je „vykuci“ z marketingu Budějovického Budvaru podvedli, a žádný výběr názvu, ladění chuti nebo barvy piva se nekonalo. Myslím ale, že fotky a videa za akcí na oficiálním webu mluví za vše.

Pivo obsahuje ženské hormony!

Listopad 26th, 2010

Nevěříte? Tak čtěte!
Přišlo mi před delší dobou mailem…

Kamarád jednou prohlásil, že se v pivu nacházejí ženské hormony. Rozhodli jsme se, že to vědecky probereme. Takže každý z nás – čistě z vědeckých důvodů, pochopitelně – vypil 10 piv. Na konci té desáté rundy jsme zjistili následující:

  1. Přibrali jsme na váze.
  2. Spoustu jsme toho namluvili, aniž bychom něco podstatného vyjádřili.
  3. Měli jsme problémy s řízením.
  4. Bylo zdaleka nemožné logicky přemýšlet.
  5. Nepodařilo se nám přiznat chybu, i když bylo naprosto jasné, že se stala.
  6. Každý z nás věřil, že je středem vesmíru.
  7. Měli jsme bolesti hlavy a žádnou chuť na sex.
  8. Naše emoce se daly stěží ovládat.
  9. Drželi jsme se vzájemně za ruce.
  10. A jako vrchol: museli jsme každých 10 minut na záchod, a to všichni najednou.

Další komentář je myslím zbytečný.

:)

Češi jsou v pivní krizi, píší desítky médií ‎

Listopad 24th, 2010

Přišel s tím rakouský deník Die Presse a během pár hodin, v průběhu posledních dvou dní, informaci přebrala téměř všechna česká média. Rakouský deník uvedl, že se český pivní trh nachází v největší krizi od Sametové revoluce, tedy za poslední dvě desítky let. Světová pivní velmoc prý ztrácí lesk především kvůli již doznívající hospodářské krizi, jejímž zapříčiněním konzumují méně piva jak domácí, ale snad ještě více turisté, kteří do Česka z finančních důvodů jezdí o poznání méně. Úlohu ovšem hraje i nedávné zvýšení spotřební daně na pivo, a v neposlední řadě – jak nově zmínil právě rakouský deník – také dovoz levného „piva“ ze zahraničí, především z Polska. Spotřeba českého piva tak v průběhu letošního roku klesla meziročně již o 12 %!

Více informací naleznete např. na Novinky.cz, ČT24.cz, FinančníNoviny.cz a spoustě dalších serverů.

Zubr 12° si přivezl zlato z European Beer Star 2010

Listopad 20th, 2010

Zubr Premium získal už potřetí cenu European Beer Star 2010 vyhlašovanou v Německu. Ze soutěže si letos přivezl nejen zlatou medaili v kategorii světlých ležáků, ale i titul Europen Beer Star 2010. V kategorii tmavých piv ještě uspěl Litovel.

Soutěž European Beer Star pořádá Svaz středních pivovarů v Bavorsku spolu s Asociací nezávislých pivovarů v Evropě a její význam dokládá počet přihlášených 955 vzorků piv ze 34 zemí světa. V komisi degustátorů zasedlo celkem 88 pivovarnických odborníků, kteří u každého vzorku posuzovali především chuť a říz, ale taky aroma, barvu, pěnu, jas a další, pro konzumenta důležité vlastnosti piva.

Podle vyjádření organizátora je soutěž zaměřena hlavně na malé a střední výrobce, kteří se způsobem výroby a celkovou charakteristikou liší od europiv, vyráběných v pivovarnických gigantech. Zájem pivovarů o účast v této soutěži se rok od roku zvyšuje.

Pivní krýgl oslavil 38. narozeniny!

Listopad 18th, 2010

Právě jsem na Facebooku narazil na zajímavou informaci – sice ne už tak populární, ale snad stále ještě kultovní původní pivní půllitr oslavil včera, 17. listopadu, 38 let od svého vzniku. Bezpochyby měl svoje kouzlo…

Klasický pivní půllitr, ze kterého pil svého času Hrabal, Bondy, Havel a ještě asi 15 milionů Čechoslováků, slaví letos osmatřicáté narozeniny. Škoda, že už pomalu vymizel z českých hospod. Jeho lisované op-artové kruhy připomínají obložení stěn pražského metra. Člověk by se v nich ztratil, utopil. Polomatný povrch připomíná ruční sklo s výbrusy, ačkoli jde o výrobek z plně automatizované produkce.

Autorem návrhu slavného krýglu je Jiří Brabec, automatická výroba začala v roce 1972 v Dubí. Teď už se zřejmě vůbec nevyrábí.

(Zdroj citace i obrázku: facebook.com/notes/brusel-expo-58/krygl/461229323122)

V pivním světě to na podzim moc nežije…

Listopad 18th, 2010

Už dobrou chvíli tu na blogu nepřibyl žádný nový spot, a to i přesto, že jsem před více než měsícem sliboval, že se jich tu v dalších týdnech neobjeví zas tak málo. Není to ale bez důvodu. Nic zajímavého, co by stálo za to zmínit, se skoro neděje. Pivovary se zřejmě vzpamatovávají z letní sezóny a zároveň připravují na Vánoce. Stejně tak se nekonají žádné (pivní) akce, a hospody jsou, zdá se mi, kolikrát až celkem smutně prázdné; možná proto, že změna počasí lidi (snad dočasně) přiměla k tomu, aby zůstali raději doma a nevycházeli ven, i když by se mělo jednat jen o přesun třeba právě do nějakého podniku. Místo piva je navíc teď několik týdnů „v kurzu“ spíš víno, a to nejen Svatomartinské…

Nicméně, přece jen jsem – shodou okolností – za poslední týden, možná deset dní, narazil na pár zajímavostí, o kterých bych se rád zmínil. A bude to už v nejbližších dnech… :)

Nový stout z Protivína se jmenuje Merlin

Říjen 25th, 2010

Událost, kterou pivovarská skupina K Brewery před několika měsíci avizovala – totiž vydání nového pivního kousku z protivínského pivovaru – právě nastala. Na světě je nový černý ležák s názevm Merlin.

Název souvisí se skutečností, že nové pivo se blíží pivům typu stout. Jak totiž uvedl vrchní sládek K Brewery Jiří Faměra: „Při vývoji receptury piva Merlin jsme se nechali inspirovat pivem typu stout. Proto jsme i název hledali na britských ostrovech, kde je tento druh piva tak populární.“

Merlin je spodně kvašený tmavý ležák s bohatou pěnou, stupňovitostí 12,8 % a objemem alkoholu 4,7 %. Určen je prý především do restaurací a podobných podniků. Koupit jej ale bude možné i v obchodech, ale jen ve třetinkovém balení. K dostání je prý už od poloviny října.

Testovali jsme piva na brněnských slavnostech. Vyhrál Rampušák!

Říjen 11th, 2010

O předminulém víkendu se na náměstí Svobody v Brně konaly pivní slavnosti. S kamarády jsme vyrazili je navštívit a při té příležitosti ohodnotili každý degustovaný vzorek. (Více o tom, jak to na slavnostech vypadalo, se můžete dočíst např. v článku na Alkoholia.cz.)

Z více než 50 druhů piv, které stánky zúčastněných pivovarů nabízely, jsme ochutnali 15 vzorků a každý z nich jsme ohodnotili na desetibodové stupnici. Čím lepší pivo, tím více bodů. Byli jsme celkem tři, takže zcela objektivní toto hodnocení není, nicméně i tak věřím, že bude zajímavé zjistit, jak si které pivo stálo. Až na jeden nebo dva vzorky jsme se ± 1 bod jednoznačně shodli. Těmi výjimkami byl Krakonoš, kterému jeden z nás dal podstatně nižší počet bodů než zbytek hodnotících a dále polotmavý Démon, kterému další z nás dal o dva body méně, než zbylí dva; to ovšem z toho důvodu, že polotmavá piva tolik nemusí.

Žebříček vyhrál celkem jednoznačně Rampušák z Dobrušky. Největším zklamáním byl medový ležák Opat, který nechutnal medově, ale spíše „hořko-kysele“, pokud se to tak dá popsat. Rád bych věřil, že jsme měli jen nějaký nešťastný vzorek. Ale už dost povídání, pojďme se podívat jak to dopadlo. V posledním sloupci je bodový průměr všech hodnotících.

1. Rampušák 12° kvasnicové 8,0 b.
2. Démon 13° polotmavé 7,3 b.
3. Kácov 12° kvasnicové 7,0 b.
Krombacher 11° Pils 7,0 b.
Opat 10° tmavý třešňový 7,0 b.
4. Strakonický Dudák 12° 6,3 b.
Litovel 11° Moravan 6,3 b.
5. Jihlavský Grand 18° 5,3 b.
6. Paulaner 13° (asi) 5,0 b.
7. Krakonoš 12° 4,7 b.
Rebel 12° 4,7 b.
8. Holba 12° 4,3 b.
9. Santon 13° kvasnicové 4,0 b.
10. Krušovice Malvaz 13° polotmavé 3,3 b.
11. Opat 12° medový 2 b.

Hodnocení berte určitě s rezervou. Podle jednoho ochutnání nelze dostatečně zhodnotit kvalitu piva, navíc ne vždy jsme si byli zcela jisti tím, kolik bodů pivu udělit.

slavnosti piva v Brně se jinak povedly, a pokud bude příští rok další ročník, určitě tam aspoň na chvíli zajděte. Ochutnat některá z představovaných piv se vám totiž podaří jen zřídkakdy a zřídkakde.

Pivka.cz ještě neumřely. Naopak!

Říjen 5th, 2010

Ode dneška za týden by to bylo přesně tři měsíce od posledního příspěvku v blogu na Pivka.cz. Léto bylo nabité a plné zajímavých pivních i nepivních zážitků, a tak pro samé ochutnávání a popíjení piva už nezbylo moc času na psaní o něm. To se teď ale změní. Pivka.cz se vrací do starých kolejí, tak, jak tomu bylo před letními prázdninami a opět začnou nepravidelně přinášet aktuality a zajímavosti z pivního světa.

Už zanedlouho přijde „reportáž“ z návštěvy Slavností piva v Brně s výsledky hodnocení třech pivních degustátorů, tedy mě a mých přátel. Vyzkoušeli jsme 15 druhů piv a… a více až příště :-)

Jak je to s pivem na Slovensku? Brzy zjistím…

Červenec 12th, 2010

Zítra ráno vyrážím na dvoutýdenní cestu po Slovensku. Vedle rekreace se budu také snažit trochu nahlédnout do tajů slovenské pivní kultury. Během této doby budu přebývat postupně na nejméně čtyřech různých destinacích, takže budu mít potenciální možnost celkem věrohodně zmapovat co a jak se na Slovensku pije, jak moc a za kolik.

Za pár týdnů se tedy opět ozvu a (snad) přinesu nějaké zajímavé informace. Zatím přeju hezký zbytek první části letních prázdnin!

Pozor na pití piva v horku!

Červenec 1st, 2010

Teploty v těchto dnech stoupají i přes 30 °C a zahrádky hospod lákají k návštěvě. Pozor ale na pití piva! V horku má – co se týče působení alkoholu – mnohem silnější účinky, a navíc odvodňuje.

Před časem jsem se bavil s jednou odbornicí na zdravou výživu, a pokud se moc nepletu, v parných dnech bychom na každé pivo měli vypít alespoň stejně tolik čisté vody. Ta se ale zároveň nezapočítává do přibližně 3 litrů tekutin, kt. bychom měli každý den v průběhu léta vypít také. Nejvhodnější jsou přitom neperlivé a neslazené nápoje, nevadí ale ani nealkoholické pivo.

Při nedostatku tekutin může docházet k bolestem hlavy a břicha, závratím nebo únavě.

Radegast otevřel druhou Radegastovnu

Červen 29th, 2010

V pořadí druhá značková pivnice značky Radegast byla před pár dny, 25. června, slavnostně otevřena ve Frenštátě, přímo pod vrcholem Radhoště. Následuje tak první Radegastovnu, kterou je již delší dobu možné navštívit v Olomouci.

Frenštátská Radegastovna vznikla kompletní interiérovou rekonstrukcí původní restaurace Za vodou, která je v provozu od roku 1968. Svým hostům nabízí piva Radegast Original i Radegast Premium. V nabídce nechybí ani čepovaný Birell. Kapacita Radegastovny je 120 hostů, k dispozici je taky oddělený salonek a v sezoně i letní zahrádka s výhledem na Radhošť.

Interiér nové Radegastovny ve Frenštátě (zdroj: Prazdroj.cz):

Zvýšení „pivní“ daně snížilo poptávku po pivu o desetinu

Červen 14th, 2010

Jak v hospodách a restauracích, tak i v obchodech klesla v posledních měsících poptávka po pivu o deset procent. Příčinou je s největší pravděpodobností zvýšení spotřební daně na pivo, ke kterému došlo 1. 1. tohoto roku.

O zvýšení spotřební daně jsem se zmiňoval už v lednu v příspěvcích Točené pivo od nového roku o korunu zdraží, Pivo by po novoročním zdražení mohlo zlevnit a Cena piva se nakonec nesníží.

Informaci o tom, že se poptávka po pivu v důsledku zvýšení daně o desetinu snížila, přinesla dnes agentura Mediafax. Pokud chcete, přečtěte si celou zprávu.

Pár fotek z výstavy „To pivečko je boží dar“ z Chrudimi

Červen 11th, 2010

Vernisáž výstavy „To pivečko je boží dar“, mapující historii i současnost pivovarnictví v chrudimském regionu, proběhla včera odpoledne v prostorách Regionálního muzea v Chrudimi.

Pro návštěvníky bylo připraveno občerstvení v podobě točeného piva Rychtář 11°, preclíků a dalších zákusků. S kamarády jsme si každý dali 4 třetinky piva a přibližně po hodině a čtvrt z vernisáže odcházeli v příjemné náladě :-)

Pokud byste o výstavě chtěli zjistit více informací, přečtete si starší příspěvek V Chrudimi začne výstava o pivovarnictví v regionu.

A teď už ty slibované fotky (omluvte prosím kvalitu, fotil jsem mobilním telefonem):

(1) Náznak staré české hospody:

(2) Pivní sklenice pivovaru Rychtář:

(3) Mapa pivovarů v R.Č.S. k 1. 1. 1927:

(4) Vlevo náznak staré české hospody, vpravo vývoj pivních sudů:

(5) Různé druhy nádob na pití piva:

(6) Informační tabule:

(7) Různé druhy nádob na pití piva:

(8) Vitrína Medlešického pivovaru:

(9) Úvodní proslov:

(10) Návštěvníci výstavy:

(11) Vybavení pro výrobu piva:

(12) Návštěvníci výstavy, v pozadí pan výčepní s pípou:

V Chrudimi začne výstava o pivovarnictví v regionu

Červen 7th, 2010

Vernisáž výstavy „To pivečko je boží dar“ se koná ve čtvrtek 10. 6. od 17.00 v Regionálním muzeu v Chrudimi. Navštívit tuto expozici pak bude možné až do 29. srpna 2010. Otevřeno bude denně kromě pondělí od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Výstava bude nejen o historii pivovarnictví a postupu výroby piva, ale také o řemeslech, která s pivovarnictvím souvisela – s ledaři, bednáři i pěstiteli chmele. Převážná část výstavy bude věnována zaniklým i současným pivovarům na území bývalého chrudimského okresu. V rámci výzkumu bylo zdokumentováno 36 míst, z nichž pouze na dvou jsou pivovary dodnes v provozu – Pivovar Rychtář v Hlinsku a pivovar v Medlešicích. Texty doplní bohatá obrazová dokumentace, trojrozměrné předměty ze sbírek muzeí, firem i soukromých sběratelů a nebude chybět ani náznak staré české hospody.

Pivo Master bude nově i světlé. Ale jen v láhvi

Červen 4th, 2010

Po uvedení dvou čepovaných piv Master (Master Polotmavý 13° a Master Tmavý 18°) v roce 2007 přináší pivovar Plzeňský Prazdroj nyní obě varianty také v lahvích. Řadu speciálních piv Master navíc rozšíří o další variantu – lahvový světlý speciál Master Zlatý 15°. S novinkami se budeme moci setkat již v průběhu června.

Piva Master jsou pravými pivními speciály, čemuž odpovídá stupňovitost i speciální receptura. Při jejich vaření se používá kombinace světlého, karamelového a bavorského sladu. Pivo Master se dosud prodávalo ve dvou čepovaných variantách – Master Polotmavý 13° a Master Tmavý 18°. Pivo Master lze v česku nalézt v přibližně 600 provozovnách.

Pivní speciály v Česku?

V České republice se speciály v konkurenci tradičních piv prosazují stále více, ovšem ve srovnání se zahraničím je náš trh stále ještě dost pozadu. Například v Německu jsou pivní speciály skutečným hitem a jejich nabídka i poptávka v posledních letech stoupla několikanásobně.

Pivofest Trutnov letos již po sedmé

Červen 1st, 2010

Další pivní festival, Pivofest Trutnov, začíná již o přespříštím víkendu, v sobotu 12. června 2010. Letos se Pivofest koná již po sedmé. Ochutnat budete moci piva značek Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast, Svijany, Bernard, Primátor, Krakonoš, Rohozec, Novopacké pivo i irský Guinness. Doprovodný program zajistí Jiří Schmitzer, Jakub Smolík nebo revival band Tří sester.

Více informací o Pivofestu najdete na oficiálním webu www.pivofest.cz.

Český pivní festival 2010 se blíží

Květen 10th, 2010

Největší pivní festival v České republice, Český pivní festival Praha 2010, začíná již za pár dní – 14. května 2010. Po 17 dní budou na pražských Letňanech umístěny 4 pivní stany (s dřevěnou podlahou a pivními lavicemi), k sezení připraveno na 10 tisíc míst a k degustaci na 80 značek točených piv. Naplánováno je také přes 100 doprovodných hudebních vystoupení.

Akce se koná na Letišti Letňany (vedle výstaviště PVA) v Praze. Otevřeno bude ve všední dny od 15.00 do 24.00 a o víkendu od 12.00 do 24.00 hodin, a to až do 30. května 2010. Vstup je zdarma.

Na festivalu se mj. představí piva značek Černá Hora, Regent, Jihlavský ježek, Klášter, Rychtář, Lobkowicz, Janáček, Platan, Březňák, Krušovice, Zlatopramen, Starobrno, Hostan, Louny, Zlatý Bažant, Svijany a mnoho dalších (vč. zahraničních). Bude tedy určitě z čeho vybírat.

Další informace o festivalu naleznete na oficiálních stránkách www.ceskypivnifestival.cz.

Nejlepší reklamou minulého roku je TV spot piva Pardál

Květen 6th, 2010

Informace je již pár týdnů stará (stejně jako tento článek, který mi stejně dlouho leží v „šuplíku“), ale ani tak snad nebude vadit, když si ji připomeneme… :)

Poslední, sedmnáctý ročník Louskáčka, prestižní soutěže o nejkreativnější reklamu, ovládl jednoznačně Pardál. Získal dva zlaté Louskáčky ze šesti a jeho reklama se navíc stala vůbec nejlepší přihlášenou v rámci tohoto ročníku, za což mu odborná porota udělila Grand Prix.

Pardál je značka světlého piva z produkce Budějovického Budvaru. Již od svého vzniku v roce 2007 se profiluje jako „pivo vyladěné samotnými pijáky“. A na tento koncept navazuje právě i vítězná „Reklama vyladěná samotnými pijáky“ posledního ročníku Louskáčka z dílny agentury Kaspen/Jung von Matt.

Hlavní pilíř Pardálovy reklamní kampaně, v originále minutový televizní spot, přibližuje, jak pivo Pardál vzniklo: „Za mraky, které by se daly krájet, leží město pivu zasvěcené, kde jednou dostali nápad nechat opravdické pijáky vyladit si vlastní pivo. Ti nejlepší znalci se sjeli ze všech směrů do budějovického pivovaru (…) a dlouhé dny trávili laděním svého piva. (…) Konečně jednoho dne se zrodilo to, které zachutnalo všem. Objevil se Pardál (…)“.

Podívejte se, jak vítězná reklama vypadá:

Reklamní kampaně na značku Pardál sklidily úspěch již v minulosti. V roce 2007 získala kampaň „Jeden z nás“ jednu z cen soutěží Effie a FLEMA. V roce 2009 si Pardál odvezl za svůj televizní spot stříbro z mezinárodní soutěže Red Apple a také Stříbrný bubínek z mezinárodního festivalu ve Slovinsku.

Další cena na Pardála možná čeká letos na celoevropském festivalu v Barceloně pořádaném Art Directors Club of Europe Awards, kam jako vítěz Louskáčka automaticky postupuje.

Staropramen přichází s „karamelovou“ 11°

Květen 2nd, 2010

Staropramen, druhý největší producent piva v Česku, rozšiřuje portfolio své hlavní značky a uvádí na trh nový světlý ležák Staropramen 11°. Nová jedenáctka má stupňovitost 11,3 % a dle výrobce je pro ni charakteristická výrazná chuť a plná barva.

Při jejím vaření byly použity hned tři druhy sladu – český, bavorský a karamelový. S nápadem na inovovanou recepturu přišel technolog výroby piva Jan Špaček. Při vaření světlého ležáku přidal do tradičního postupu vaření karamelový slad. Nápad, jak využít karamelový slad na přípravu „trošku jiného“ světlého ležáku, jsem nosil už nějakou dobu v hlavě. Nápad jsem zkonzultoval s vrchním sládkem a ten neváhal a dal tomu zelenou. Už první várka ukázala, že vyšší dávka karamelového sladu, při využití speciálního postupu přípravy, pivo chuťově pozvedne,“ popsal proces vzniku nové 11° autor nápadu.

Nový hráč na rostoucím trhu jedenáctek se na pulty obchodů dostane koncem dubna. Od května se s ním budeme moci setkat také v českých restauracích, hospodách a barech. Uvedení nového piva podpoří reklamní kampaň, jejíž hlavní tváří se stane přímo Jan Špaček, duchovní otec nápadu na nové pivo.