Homebrewing: Výroba piva doma stoupá na oblibě. Vaříte si ho i vy?

Únor 3rd, 2019

Komerční sdělení.

Nejlepší pivo je to, které si sami uvaříte. Alespoň si to myslí pivní fanoušci, kteří nadobro propadli homebrewinguvýrobě domácího piva. Vsadíme se, že i vy se čas od času zasníte a představíte si, jak vytahujete z lednice vychlazené pivko vlastní výroby. Dotažené do posledního detailu, v souladu s vašimi chuťovými pohárky… Tak proč neuděláte krok kupředu? S moderní varnou je vaření piva doma jednoduchá jako facka. Zařízení pohlídá, aby důležité procesy proběhly v naprostém pořádku a výsledek neskončil fiaskem.

Homebrewing má v České republice dlouhou tradici, ale upřímně – v minulosti rozhodně nebyl pro každého. Dosažení dobrého výsledku bylo odjakživa podmíněno trpělivostí a sbíráním zkušeností.

Muž s pivem (Pivovary-Braumeister.cz)

Výroba domácího piva sama o sobě složitá není, ale kamenem úrazu bylo nedodržení optimální teploty. Právě ta – a nikoliv přesný poměr ingrediencí – je alfou a omegou pivní alchymie. Díky inovativním technologiím však není důvod ke strachu. Stačí sáhnout po varně, která o to nejdůležitější postará za vás.

Příslovečným zlatým grálem domácího vaření piva je domácí pivovar Speidel Braumeister. Jedná se o jediný typ varny, který při vaření zajišťuje plynulou cirkulaci sladové kaše od dna k hladině bez použití míchadla. Na zařízení je již na první pohled patrná německá preciznost – všechny díly k sobě perfektně pasují a vše díky tomu funguje, jak má. Napodobitelů se na trhu objevilo mnoho, ale žádný z nich kvalit Braumeistera nedosahuje.

Pivovar Speidel Braumeister byl koncipován tak, aby s ním mohl v domácích podmínkách vařit pivo opravdu každý. Navíc je kompaktní a nepřekáží. Milovníky hi-tech pak jistě potěší platforma MySpeidel, která umožňuje ovládání varny přes mobilní aplikaci a vaření podle receptů ostatních nadšenců.

Nemůžete se dočkat, až se přidáte k ostatním homebrewerům? Přečtěte si další informace o varně Braumeister na pivovary-braumeister.cz a pusťte se do toho!

Cider si můžete vyrobit i doma. Jak na to?

Srpen 9th, 2018

Komerční sdělení.

Ačkoliv není ani zdaleka tak populární jako pivo, je jako stvořený k letnímu osvěžení. Cider si pevnou základnu příznivců buduje i u nás a stále častěji ho vyrábí také minipivovary. Výhodou tohoto nápoje na bázi zkvašeného jablečného moštu je fakt, že není tak silný jako víno – nepříjemná kocovina se proto obvykle nekoná.

Zatímco výroba piva je většině milovníků vlastnoručně připravovaných alkoholických nápojů důvěrně známá, výroba cideru tolik rozšířená není a příliš se o ní neví. Přitom jde o poměrně snadný proces, který zvládnete i bez předchozích zkušeností. Bez čeho se však určitě neobejdete, jsou jablka – čím lépe odrůd nashromáždíte, tím lépe.

Jablečný cider

První fáze se nese v duchu odšťavňování. V případě menšího objemu to zvládnete i s běžným odšťavňovačem, případně se chopte lisu. Výsledkem vašeho snažení bude mošt, do kterého nemusíte nic přidávat. O vše se postarají kvasinky v jablkách.

Zatímco v případě výroby piva se neobejdete bez pivovarské varny a dalších komponentů, mošt nalijete do nádoby (pozor, musí být čistá) s kvasnou zátkou – díky ní bude při kvašení odcházet CO2 a do cideru se nedostane kyslík ze vzduchu. Nádobu následně umístíte do prostředí s teplotou vzduchu kolem 10 °C, a to na dobu dvou až tří měsíců. Majitelé sklípků mají vyhráno.

Výroba cideru skutečně není žádná „věda“, ovšem mějte na paměti, že musíte udržovat velmi čisté prostředí. Čistá musí být nejen nádoba, ale také hadice, kterou použijete na přepuštění nápoje. Do moku v žádném případě nesahejte rukama – dostaly by se do něj bakterie.

Jablečný cider

Odborníci varují, že cider může pokazit průběžné koštování. Když se do kvasné nádoby dostane vzduch, většinou se zkazí. A pamatujte na expirační dobu – cider vyrobený na přelomu září a října by měl být do konce února zkonzumován.

Svatováclavské pivní speciály narazí hospody už dnes (a zítra)!

Září 27th, 2011

Letos se svátek sv. Václava, který připadá na 28. září, rozhodli speciálními pivy uctít hned 2 pivovary: Velké Březno a Černá Hora.

Svatováclavský pšeničný speciál od Černé Hory naráží hospody už dnes, 27. září. Čepovat se bude v 500 hospodách po celé České republice. Více o tomto pivu naleznete v článku na Alkoholia.cz.

Polotmavý Svatováclavský Doppelbock z Velkého Března, o kterém jsem už dříve psal zde na blogu, se naráží zítra 28. září. Točit se bude v 1500 restauračních zařízeních. Více o tomto pivu najdete v mém starším spotu Speciální polotmavé Svatováclavské pivo bude i letos. Je to 21°!

Takže doufám, že sv. Václava uctíte pořádně! :)

Speciální polotmavé Svatováclavské pivo bude i letos. Je to 21°!

Září 16th, 2011

Stejně jako poprvé minulý rok i letos uvařili ve Velkém Březně omezenou várku Svatováclavského piva Doppelbocku, kterým chce pivovar uctít památku sv. Václava, a to samozřejmě na jeho svátek 28. září. Právě v uvedený den se narazí pípy s tímto netradičním pivem, a čepovat se bude až do vyprodání zásob. K dostání bude po celé České republice, a to v 1500 hospodách – jejich kompletní seznam už nyní najdete na oficiálním webu.

Pivovar uvádí, že… „Svatováclavský speciál je spodně kvašené pivo s výraznou ale jemnou hořkostí dosaženou použitím českých aromatických a hořkých odrůd chmelu. Jeho obsah alkoholu činí 9,5 %. V ležáckých sklepech zrálo více než 100 dní. Díky zbytkovému neprokvašenému extraktu je toto sytě zlato-hnědé pivo charakteristické velmi vysokou plností a nasládlým dozníváním s alkoholovými tóny. Hodí se pro velmi speciální příležitosti.“

Dodám ještě, že je to „jedenadvacítka“, což je už docela znát. Koneckonců, je to nejsilnější pivo ze všech pivovarů spadajících v Česku pod Heineken (pod který patří právě i Velké Březno). Nicméně, minulý rok jsem měl Svatováclavské možnost ochutnat – a pro letošek doporučuju to samé i vám! :)

Starobrno uvařilo modré pivo z borůvek pro fanoušky hokeje

Září 15th, 2011

„Pivovar“ Starobrno uvařil po zeleném velikonočním pivu další specialitu: modré pivo! Oficiální název je Modrá kometa a určen je především pro brněnské fanoušky hokeje.

Ochutnat jej bylo možné na Dni otevřených dveří Starobrna na začátku září, ale nejspíš se to málokomu povedlo, protože podle článku na Alkoholia.cz byl úspěch dostat se i k běžným pivům, natož k nějakému modrému.

Podle sládka pivovaru je Modrá kometa „ležák uvařený jako každé Starobrno z toho nejlepšího moravského ječmene a žateckého chmele; pro Kometu zcela typickou modrou barvu získala díky dlouho připravovanému extraktu z lesních plodů a bylin“.

Pivo jsem bohužel neměl (zatím) možnost ochutnat, ale pokud by bylo dobré alespoň tak, jako velikonoční Zelené od stejného pivovaru, pak by – za předpokladu, že se přenesete přes trochu nepřirozenou barvu – mohlo být celkem pitelné. Rozhodně více, než klasické světlé Starob***o (za hvězdičky si někteří určitě doplní správná písmena :)

Červen 14th, 2010

Jak v hospodách a restauracích, tak i v obchodech klesla v posledních měsících poptávka po pivu o deset procent. Příčinou je s největší pravděpodobností zvýšení spotřební daně na pivo, ke kterému došlo 1. 1. tohoto roku.

O zvýšení spotřební daně jsem se zmiňoval už v lednu v příspěvcích Točené pivo od nového roku o korunu zdraží, Pivo by po novoročním zdražení mohlo zlevnit a Cena piva se nakonec nesníží.

Informaci o tom, že se poptávka po pivu v důsledku zvýšení daně o desetinu snížila, přinesla dnes agentura Mediafax. Pokud chcete, přečtěte si celou zprávu.

Červen 1st, 2010

Další pivní festival, Pivofest Trutnov, začíná již o přespříštím víkendu, v sobotu 12. června 2010. Letos se Pivofest koná již po sedmé. Ochutnat budete moci piva značek Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast, Svijany, Bernard, Primátor, Krakonoš, Rohozec, Novopacké pivo i irský Guinness. Doprovodný program zajistí Jiří Schmitzer, Jakub Smolík nebo revival band Tří sester.

Více informací o Pivofestu najdete na oficiálním webu www.pivofest.cz.

Leden 11th, 2011

První várka piva Pardál byla uvařena přesně před 4. lety – 11. 1. 2007. Ačkoli mě tedy osobně Pardál moc neoslovil, určitě to stojí za zmínku.

Co mě ale rozhodně zaujalo, jsou další možné alternativy toho, jak se Pardál mohl jmenovat. Podle dnešního článku na Alkoholia.cz jsme dnes místo Pardála mohli mít Desátníka, Budivoje nebo Rytíře. Vítězná varianta je asi nejlepší, už jenom proto, že různých Budivojů, Rytířů nebo Knížat tady v Česku máme bezpočet, ale exotická zvířata jsou na pivních etiketách vidět jen málokdy.

A ještě jedna věc. Jak že je to s tím laděním Pardála stovkami pivařů? Poslední dobou jsem se nejednou bavil s lidmi, kteří tvrdili, že testovací akce před uvedením piva Pardál na trh byla pouze reklamním trikem, a nenechali si to vymluvit. I po 4 letech od testovacích akcí si tak někteří myslí, že je „vykuci“ z marketingu Budějovického Budvaru podvedli, a žádný výběr názvu, ladění chuti nebo barvy piva se nekonalo. Myslím ale, že fotky a videa za akcí na oficiálním webu mluví za vše.

Na trh přichází dvě piva s ovocem – citronem a limetkou

Květen 19th, 2011

V těchto dnech přichází na trh dvě pivní novinky, které spojuje fakt, že jsou dochuceny nějakým druhem citrusu.

Prvním je Staropramen Cool Lemon – pouze 2% světlé pivo s příchutí citronu. Určeno je prý především na horké letní dny k zahnání žízně. Prodává se prozatím v půllitrových skleněných lahvích a plechovkách. Druhou novinkou je VelenGarden od Černé Hory – pšeničný svrchně kvašený ležák s příchutí limetky. I toto pivo prý oceníme především v létě.

Je vidět, že pivovary zkoušejí experimentovat čím dál více. Uvidíme, s čím přijdou příště… :)

Pokles pivního trhu se zastavil!

Květen 17th, 2011

Po desítkách měsíců se čeští pivovarníci mohou začít radovat. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven se zastavil pokles produkce českých pivovarů. Vděčíme za to ale prý především zahraničním turistům, kteří začali s ukončením hospodářské krize opět houfně přijíždět do ČR.

Doufejme, že se výroba nejen pozastavila, ale v dalších měsících bude růst, a že se na tom začnou podílet čím dál tím víc také Češi. Nesmíme přece přijít o světové prvenství v konzumaci piva! Už teď jsme klesli na 134 litrů piva na hlavu za rok ze skoro 164 litrů v roce 2005.

Informace přinesl server Alkoholia.cz.

Největší pivní festival v ČR včera odstartoval

Květen 13th, 2011

Po roce je tu opět největší pivní událost roku – Český pivní festival 2011. Akce odstartovala na pražských Letňanech včera 12. 5. a potrvá až do 28. května, tedy celých 17 dní.

Novinkou jsou letos hlavně pivní tupláky, které budou roznášet holky v tradičních krojích. Klasické půllitry ale zůstávají také. Další změnou oproti minulému roku je více pivních stanů – 5 oproti loňským 4.

A teď několik zajímavých čísel:

  • V nabídce bude celkem 120 druhů piv z desítek pivovarů
  • Organizátoři očekávají, že na festival přijde na 180.000 návštěvníků
  • K sezení je připraveno 10.000 míst
  • Obsluhovat bude na 200 hostesek a číšníků v krojích
  • Na festival se chystá přivézt zahraniční turisty přes 100 cestovních kanceláří

…a to ještě není všechno. Připraveny jsou desítky koncertů a další zábavný program, k vidění bude to nejlepší od českých šéfkuchařů a jiných gastroodborníků – pekařů, řezníků atd.

Otevřeno je denně od 12.00 do 24.00. Vstup je zdarma. Více informací naleznete na webu festivalu www.ceskypivnifestival.cz.

Zelené pivo již zítra!

Duben 20th, 2011

Pozor, pozor, fenomenální 13° speciální Zelené pivo ze Starobrna se v 5000 hospodách po celé České republice naráží již zítra 21. 4., na Zelený čtvrtek . Čepuje se pouze jednou do roka, takže nenechávejte nic náhodě… ;-)

Pokud o Zeleném pivu chcete zjistit víc, přečtěte si předchozí článek Zelené pivo na Zelený čtvrtek bude i letos.

Zelené pivo na Zelený čtvrtek bude i letos

Duben 8th, 2011

Velikonoce se blíží a spolu s nimi i jediný den v roce, kdy hospody a restaurace v Čechách a na Moravě narazí fenomenální Zelené pivo. Letos připadá Zelený čtvrtek na 21. dubna.

Restauračních zařízení, kde bude pivo k dostání, je letos na 5000 a stejně tolik je navařeno také hektolitrů Zeleného piva. To se už od roku 2006 vaří ve Starobrněnském pivovaru a v roce 2009 se poprvé dostalo z Moravy do Čech. Jedná se o 13° bylinný speciál s jemně hořkou chutí.

Zajímavé je, že zelené pivo při oslavách příchodu jara vařili i naši předkové. Součástí svátku bývalo pití rituálního lektvaru, zpravidla piva, ve kterém byly louhovány mladé zelené dubové listy. Požití takového nápoje prý probouzelo vnitřní životodárnou energii a odhánělo nemoci.

Více informací o zeleném pivu vč. seznamu provozoven, kde jej bude možné ochutnat, již brzy naleznete na www.zelenepivo.cz.

Zítra se koná Den piva!

Březen 11th, 2011

Náhodou jsem narazil na akci „Den piva“, kterou někdo založil na Facebooku. Není to asi nic oficiálního, ale myslím, že to stojí alespoň za tuhle malou zmínku. Podle Facebooku se ho chystá zúčastnit už přes 8 tisíc lidí, a vy můžete být klidně dalším z nich! Pro sobotní večer neexistuje téměř nic lepšího, než významná a věrohodná záminka, proč si opět zajít pivko;-)

Více informací o této akci naleznete na adrese www.facebook.com/event.php?eid=180621778648483

Jak získat telefon na servírku díky pivu?

Březen 7th, 2011

Jak někteří dobře vědí, začínat si něco se servírkami nebývá obvykle nejšťastnější. I když se na vás hezky směje, nemusí to nutně znamenat, že se jí líbíte ale že „dělá dobře svoji práci“ (nebo chce prostě nějaké větší dýško :). Vše platí asi také o číšnících, ale s tím tak nějak nemám zkušenosti.

Nicméně občas nastávají situace, kdy servírka některého z hostů zaujme a on marně přemýšlí, jak to šikovně vyřešit. Nebudu to dál protahovat, tady je jeden způsob, jak trochu méně okatě sehnat na servírku číslo…

K telefonu na servírku přes Pepřové pivo:

Příjdete do hospody, usadíte se, okouknete nabídku. Přichází servírka…

Vy: Už máte to Pepřové pivo?
Servírka: Nene, ještě nám dochází sud s klasickou jedenáctkou. Pak narazíme ten pepřák…
Vy: Aha, tak já si dám tu jedenáctku, ať to jde rychlejc. A kdy myslíte, že to dojde?
Servírka: No, ještě tam je něco kolem patnácti piv. Takže zítra nebo pozítří.
Vy: Oukej (úsměv)

Večer ubíhá, po pár pivech zaplatíte a máte se k odchodu. Cestou se ale zastavíte u baru…

Vy: Můžu se zeptat, máte sem nějaký telefonní číslo?
Servírka: trochu nejistě se zamyslela…
Vy: (úsměv) Myslím sem jako do hospody, zavolal bych, jestli máte to pepřový pivo…
Servírka: Jo… (úsměv; vezme papírek a začne psát…)
Vy: No, a jestli chcete, můžete tam připsat ještě svoje… (úsměv)
Servírka: píše, podává papírek s čísly
Vy: Tak díky a zatím nashle… (a odcházíte)

A to je vše přátelé. Jestli se vám to podaří můžete zjistit… už za rok, až zase bude to speciální pepřové v hospodách! Tedy pokud bude. O tom letošním si můžete přečíst ve starším článku Masopustní Pepřové pivo není nejhorší

Prazdroj v Polsku skončil s výrobou

Březen 3rd, 2011

Počínaje dubnem 2011 bude ležák Pilsner Urquell dovážen do Polska přímo z Plzně. Výroba v polských Tychách, která byla určena výhradně pro polský trh, začala v roce 2002; důvodem byly nedostatečné kapacity Plzeňského pivovaru a problémy s clem. Polsko je pro Pilsner Urquell třetím největším prodejním trhem.

Pro Polsko, stejně jako pro více než 50 dalších zemí, se tedy pivo Pilsner Urquell bude od dubna vařit v Plzni.

Video: Točení piva zespodu sklenice

Březen 1st, 2011

Už se o tom mluví pár měsíců, ale až dnes jsem konečně narazil na video s ukázkou toho, jak to funguje a vypadá. Překvapivě nějak tak, jak jsem očekával.

Nový americký vynález umožňuje natočit pivo během pár sekund pomocí speciálního ventilu na dně sklenice nebo kelímku. Rychlost natočení je sice ohromující, zato pěna je o poznání horší, pokud se vůbec dá o nějaké mluvit. Podívejte se koneckonců sami:

Osobně bych raději zatím zůstal u stávajícího způsobu čepování piva, přestože ten nový by stálo za to minimálně vyzkoušet. Více informací o této „nové pípě“ se můžete dočíst v článku na Novinky.cz.

Jak rychle dokážete exnout pivo?

Únor 27th, 2011

Exování piva je taková sportovní disciplína, které jsem popravdě nikdy nepřišel na chuť – už jenom proto, že dávám při pití piva přednost kvalitě před kvantitou… nicméně pár mých kamarádů a určitě ještě několik další lidí, které neznám, si tuhle záležitost celkem oblíbili a občas v ní i soutěží.

Nabízí se tedy otázka: jak jste na tom vy? Jak rychle jste schopni pivo najednou vypít? A nebo se do toho raději vůbec nepouštíte?

Připravil jsem na toto téma na Otázkomatu dvě ankety. Můžete hlasovat:

A na závěr ještě video k tématu. Tenhle týpek to zvládne za 5 sekund! Podívejte se…

Masopustní Pepřové pivo není nejhorší

Únor 25th, 2011

Včera jsem byl vyzkoušet speciální Pepřové pivo z Velkého Března, navařené v limitovaném množství u příležitosti masopustu. I přesto, že mě kamarád, který ho už vyzkoušel, na poslední chvíli varoval, že tenhle kousek není z těch nejlepších („Já už to měl a nikdy více…“), jsme se nakonec vydali to zkusit, a překvapivě to bylo o něco lepší, než jsem očekával. Každý jsme vypili 3 půllitry, což se dá z pohledu toho piva považovat celkem za úspěch… a pak nám zavřeli.

A abych to trochu přiblížil: jedná se o světlou dvanáctku. Mírně voní po pepři, a taky tak chutná – i když pokud byste o tom nevěděli, skoro to nepoznáte. Je trochu sladší, ale nijak zvlášť. Nemusel bych to pít každý den ani týden, ale celkově myslím, že je to vyvážené a jako zpestření běžné pivní nabídky to vcelku obstálo.

Více informací o tomto pivu se můžete dočíst v článku Pepřové pivo je speciál stvořený k masopustnímu veselí na Alkoholia.cz.

Slavíme 50 příspěvků v blogu!

Únor 23rd, 2011

Máme tu takové malé výročí – tento příspěvek je již 50. v pořadí na tomto blogu. Není to sice za rok a necelé dva měsíce mnoho, ale za zmínku to určitě stojí, už jenom proto, že bych tu rád uvedl takový minižebříček nejčtenějších příspěvků za celou dobu. A tady je:

Nejvíce vás zajímalo:

  1. Staropramen přichází s „karamelovou“ 11°
  2. „Umělou“ pivní pěnu vám naservíruje Staropramen i Svijany
  3. Nejlepším pivem roku 2010 je Zubr desítka
  4. Pivo Master bude nově i světlé. Ale jen v láhvi
  5. Pivofest Trutnov letos již po sedmé

A teď – vzhůru na stovku!

Video: Jaký je rozdíl mezi malým a velkým pivem? Pár kapek a 3 dolary

Únor 21st, 2011

Nebudu to dlouze vysvětlovat, video to řekne za mě:

Novinky z Prazdroje: Pivní Oscaři, nová linka a propad prodejů

Únor 19th, 2011

V posledních pár dnech se kolem Plzeňského Prazdroje vyrojilo hned několik zajímavých informací, takže je nejvyšší čas je tu shrnout. Jedná se o 3 hlavní body: získání „Pivních Oscarů“ v Británii, zakoupení nové linky na plnění PET lahví a – méně radostný – propad prodeje.

Pivní Oscaři pro Prazdroj

Pivovar Plzeňský Prazdroj uspěl s dvěma svými pivy na mezinárodní degustační soutěži piv Brewing Industry International Awards 2011, označované jako „Pivní Oscaři“. Z Británie, kde tato soutěž probíhala od 9. do 11. února 2011, si přivezl dvě zlaté medaile pro svá piva Master Zlatý a Birell. Ocenění je to výjimečné a tak nezbývá nic jiného, než pogratulovat.

Nová linka za 150 milionů

Prazdroj chystá investici v hodnotě 150 milionů do nové stáčecí linky na plastové lahve. Linka bude moci vyprodukovat na 18 tisíc lahví za hodinu a její pořízení je reakcí na vzrůstající poptávku po pivě v plastu. Dá se tedy očekávat, že Prazdoj začne do PET lahví balit i své další značky. V současné době na trh v plastu dodává pouze Primus a Klasik.

Pokles prodejů o 8 %

A na závěr trochu méně radostná zpráva. Plzeňský Prazdroj před pár dny oznámil, že prodej jeho piv v minulém roce poklesl celosvětově o 6 %, v Česku dokonce o 8 %. Důvodem je celkový pokles pivního trhu způsobený nižší návštěvností hospodských zařízení a konzumací piva obecně, především v důsledku hospodářské krize. Tak doufejme, že se to zase brzy vrátí do starých kolejí.

Tak, a to je pro dnešek vše.

Zapojte se do našich průzkumů na Otázkomat.cz

Leden 21st, 2011

Pivka.cz se registrovaly na Otázkomat.cz a hned tam přidaly několik otázek. Otázkomat.cz je web, kde můžete „zjišťovat, co si lidé myslí a prozradit, co si myslíte Vy“. No, a právě toho využijeme a pokusíme se zjistit, co si lidé myslí o různých věcech týkajících se (čeho jiného než) piva – a pokud budou zajímavé výsledky a odpovědi, zveřejníme je tady na blogu.

Zapojit se můžete i vy – stačí, když projdete krátkou registrací a pak už hned můžete v našem profilu vybrat některou z položených otázek a odpovědět na ni. Zatím je možné odpovídat na otázky:

…a brzy přidáme ještě nějaké další. Tak se připojte, čekám na vaše odpovědi! :)